Sanallaştırma Çözümleri
Sanallaştırma Teknolojileri
Donanım Sanallaştırmada fiziksel bir bilgisayara öykünen Sanal bir Makine (VM) oluşturmak için özel bir yazılım kullanılır. Sanallaştırma sayesinde, barındırılan sunucudan mantıksal olarak izole edilen ayrı bir işletim sistemi ortamı oluşturulur. Bir kerede birden fazla VM sağlanarak birden fazla işletim sistemi tek bir fiziksel makine üzerinde aynı anda çalıştırılabilir.
Her biri özel bir iş yüküne adanmış fakat yoğun olarak kullanılmayan sunucu makineleri için para harcamak yerine, sunucu sanallaştırmadan yararlanarak bu iş yükleri daha az sayıda fakat tam kapasite ile kullanılan makineler üzerinde birleştirilebilir.
Sanallaştırma teknolojileri sağladıkları enerji tasarrufu ile işletme maliyetlerini azaltırken çevremizin korunmasına da önemli katkılar sağlıyor.
Sanallaştırma neden yapılmalı ?
- Birden fazla ve tam kapasite ile kullanılmayan fiziksel sunucuyu Sanal Makineler çalıştıran tek bir ana bilgisayar üzerinde birleştirir
- Sunucu birleştirme ve çeviklik için sanallaştırmadan yararlanarak İşgücü / Alan / Elektrik tüketimini azaltır
- Daha az yönetim, alan ve az elektrik ihtiyacından dolayı tasarruf sağlar
- İş ve Bilgi İşlem verimliliğin artması,
- Donanım kaynaklarının uygulamalar arasında dinamik olarak dağıtılarak kaynakların optimum düzeyde kullanılması,
- Aynı sunucu donanımı üzerine farklı işletim sistemlerinin kurulabilmesi,
- Tüm uygulamaların ayrı sanal sunucular üzerinde çalıştırılarak birbirlerini etkilemeden çalışmaları,
- Yeni sunucu gereksinimleri için standart sanal sunucuların çok kısa bir sürede oluşturulabilmesi,
- Donanım arızalarında kesinti süresinin minimuma indirilmesi,
Dağıtık sistemlerin olanaklarını merkezi sistemlerin avantajları ile birleştirin
Masaüstü Sanallaştırma
Sanal Masaüstü Altyapısı (VDI), kullanıcılara veri merkezinde çalıştırılan masaüstlerine ulaşmak imkânı sağlayan alternatif bir masaüstü hizmeti modelidir.
Kişisel bilgisayarlar kişi ve kurum verimliliği açısından büyük önem taşımaktadır. Kişisel bilgisayarlar günlük hayatımızın önemli bir parçasıdır.
Bu önem, kurumları masaüstü sistemlerini daha etkin yöneterek daima erişilebilir ve güvenli tutulmaları konusunda kafa yormaya zorlamaktadır.
Masaüstü sanallaştırma teknolojileri, masaüstü sistemlerinin yönetiminde geleneksel yöntemlerle yaşanan zorlukları ortadan kaldırmaktadır.
Masaüstü Sanallaştırmanın artıları
- Sahip olduğunuz yazılımdan daha fazlasını elde ederek karşı karşıya kaldığınız sorunlara çözümler üretebilme imkânına sahipsiniz.
- Yeni bir PC’nin saniyelerle ölçülen sürelerde hazırlanması
- Masaüstüne donanım ve mekandan bağımsız olarak erişimi
- Yeni uygulama ve işletim sistemi kurulumlarının
Merkezi olarak Hızlı bir şekilde Düşük maliyetlerle tamamlanabilmesi
- Kullanıcı tarafındaki donanımın ekonomik ömrünün uzatılması
- BootTP protokolü ile sabit diski olmayan donanımlarla bile kurumsal masaüstü ortamına erişim
- Yama ve güvenlik güncellemelerinin merkezi yönetimi
- Benzer kullanıcıların ortak masaüstü imajı ile yönetilecek sanal masaüstü sayısının azaltılması
- Kullanıcı ve Bilgi İşlem verimliliğinin artırılması
Sanallaştırma Yönetimi
Sanallaştırma yönetimi; Analizler yapmak, kaynak yönetimini basitleştirmek, operasyon ve otomasyonu kolaylaştırma adına sanal ortamlar için geliştirilmiş arabirimlerdir.
Sanal altyapıdaki operasyonel işlemleri basitleştiren, akıllı ve politika tabanlı veri merkezi yönetim yazılımlarıdır.
Yönetim platformu, fiziksel altyapılar, sanal ve hibrit bulutlar arasındaki tüm uygulamaları merkezi olarak izlemenizi ve yönetmenizi sağlar.
SDDC Sanallaştırma
Sanallaştırma ile klasik sistemlerden farklı olarak ihtiyacınız kadar kaynağı tüketirsiniz. Böylece iş gücü ve maliyetlerinizi azaltır, kolay yönetilebilir, hızlı ve esnek bir sistem yapısına sahip olursunuz.
SDDC (yazılım tanımlı veri merkezi), tüm altyapının sanallaştırıldığı ve hizmet olarak sunulduğu yeni nesil veri merkezi modelidir. Bu modelde veri merkezinin kontrolü tamamen yazılım tarafından otomatikleştirilir. Donanımların yapılandırması akıllı yazılım sistemleriyle sağlanır.
Yazılım Tanımlı Veri Merkezi Bileşenleri
- Sunucu Sanallaştırma
- Veri Depolama Sistemi Sanallaştırma
- Ağ ve Güvenlik Sanallaştırma,
- Yönetim ve Otomasyon
Sunucu Sanallaştırma
Sunucu Sanallaştırma, odağınızı verimlilik ve inovasyona kaydırmanıza imkan veren bir teknolojidir. Sanallaştırma, pazar değişikliklerine ve kullanıcı taleplerine daha hızlı ve daha verimli şekilde yanıt vermenize imkan tanır. Sanallaştırma aynı zamanda, sunucu sayısı, bakım, veri merkezi alanı, güç ve soğutma maliyetlerinde önemli ölçüde tasarruf sağlamakla birlikte veri merkezlerindeki planlı kesinti süresini azaltır ve oluşabilecek öngörülememiş sorunların riskini azaltır.
Sunucu Sanallaştırmanın Başlıca Faydaları:
- Yeni donanım yatırım yapmadan dakikalar içinde ek sunucular oluşturmanıza,
- Aynı fiziksel sunucuda birden fazla işletim sistemi çalıştırmanıza,
- Sanal sunucuları yeniden yapılandırma olmadan bir fiziksel sunucudan diğerine kesintisiz taşımanıza,
- Sanal sunucuların online kaynak artırım,
- Hazır Sanal sunucu derlemeleri ile kurulum ve yapılandırma işlemlerinizi hızlandırmasına,
- Sistem yöneticilerinin güvenli bir sanal sunucu ortamlarının test etmelerine,
- Sağlamış olduğu Snapshot ve clone teknolojileri sayesinde işletim sistemleri yama geçişlerinde riskin sıfıra indirilmesine imkan sağlar.
Uygulama Sanallaştırma
Uygulamaların kullanıcı bilgisayarlarına yüklenmeden, hizmet olarak dağıtılmasını ve sunulmasını sağlayan çözümdür. Büyük ölçekli ya da farklı lokasyonlarda aktif işletmelerde önemi fark edilmektedir. Kullanıcı sayısı arttıkça ortamın yönetimi ve kontrol altında tutulması zorlaşmaktadır. Uygulama sanallaştırma çözümleriyle bu karmaşa ortadan kalkmakta ve yönetim tarafında ciddi kolaylıklar sağlanmaktadır.
Veri Depolama Sanallaştırma
Yazılım tabanlı bir depolama çözümüdür. Yönetimi basitleştirir, toplam sahip olma maliyetini azaltır. Öngörülebilir performans ve ölçeklenebilirlik sağlar.
Yazılım tabanlı veri merkezine geçme noktasında temel ihtiyaçlardan biri de veri depolama sistemlerinin sanallaştırılmasıdır. Veri depolama sistemlerinin sanal katmanda yer alması ile birlikte donanım üreticisi bağımlığının ortadan kalkması ve yazılım tabanlı olmanın getirmiş olduğu esneklik gibi avantajları sağlar.
Yaygın olarak kullanılan Sunucu sanallaştırma çözümü Vmware Vsphere ile entegre çalışan Vmware vSAN çözümü bu alanda öncülük yapmaktadır.
Veri Merkezi Sanallaştırma
Hedef ve stratejiniz ne olursa olsun, bulut bilişim yolculuğu sunucularınızın sanallaştırmasıyla başlar. Sanal sunucular zamanla tamamen sanallaştırılmış bir yazılım tanımlı veri merkezi mimarisine doğru evrilir. NETPRO sanal veri merkezleri oluşturmaya giden bu yolculukta uçtan uca ağ oluşturma, depolama ve güvenliğin sanallaştırılması hizmetlerini sunar.
BT kaynaklarının ve uygulamalarının devreye alma sürecini basitleştirir. Uygulamaların ihtiyaç duyduğu kaynakları dakikalar içinde tüketime hazır hale getirir. Kurumlara özel bulut yönetimiyle optimum performans, kapasite kullanımı ve uyumluluk sağlar.
- vSphere
- vSAN
- Site Recovery Manager
- vSphere
- NSX
- vCloud Suite
Ağ ve Güvenlik Sanallaştırma
NSX, sanal makinenin operasyonel modelinin ağ yapıları için de kullanılmasını sağlayan, VMware’in yazılım tanımlı veri merkezi (Software Defined Data Center – SDDC) modelinde kullanılan ağ sanallaştırma platformudur. NSX ile ağ fonksiyonları (anahtarlama, yönlendirme, güvenlik duvarı) hipervizöre gömülü bir şekilde tüm veri merkezi yapısında dağıtık olarak sağlanır. Bu model ile sanal ağlar ve servisler için bir platform gibi çalışan “Network Hypervisor” katmanı elde edilir. Aynı sanal makineler gibi, altyapıyı oluşturan fiziksel donanımlardan tamamı ile bağımsız şekilde, sanal ağ topolojileri tanımlanır ve yönetilir. NSX, tüm ağ modelini, yalnızca yazılım katmanını kullanarak, tekrar tekrar oluşturabilir. En basitten karmaşığa kadar farklı ağ topolojilerinin saniyeler içerisinde ayarlanmasını sağlar. Böylelikle BT yöneticileri çok farklı karakteristiklere sahip ağları, birçok servis kombinasyonuna ve çok daha üst güvenlik seviyesine sahip bir şekilde hayata geçirir.